Možda ste i vi, dragi čitatelju ili čitateljice, jedan/na od mnogih u Hrvatskoj koji upravo u ovom trenutku razmišljaju o poduzetničkom osamostaljivanju. Možda ste upravo na radnom mjestu i pustili ste mašti na volju. Zamišljate sebe kao „sam svog gazdu“. Zamišljate sebe kako punim jedrima plovite prema otvorenim poduzetničkim vodama. Možda ste i nezaposleni pa u poduzetništvu vidite izlaz sa sumornog tržišta rada i bezbroj nezaposlenih.

Sve u svemu, prepoznali ste vlastiti potencijal i želju – želite se baviti upravo uslužnim djelatnostima (u zagradi zamislite o kojoj djelatnosti se radi). Zašto upravo uslužne djelatnosti? Siguran sam da postoji zabrinjavajuće velik broj osoba koje su se odlučile na poduzetničku avanturu u uslužnim djelatnostima jer su ih smatrale manje riskantnim, samo da bi ubrzo  ostali bez novca, u dugovima, razočarani, ponekad egzistencijalno ugroženi ili čak uništeni. Mnogi se odlučuju na bavljenje uslužnim djelatnostima jer u tome vide manjak rizika koji postoji u proizvodnim djelatnostima. Nema lagera, nema (pre)velikih troškova, čovjek može većinu toga sam raditi… Pritom zanemaruju sve što uslužne djelatnosti čini nimalo manje riskantnima. Vjerujte mi na riječ i riječ stotina i tisuća drugih, više ili manje uspješnih poduzetnika (bez obzira na djelatnost) - nema prečica do uspjeha u poduzetništvu! Poduzetništvo, osim mogućnosti  osobnog izražavanja i ispunjenja, skriva i sasvim konkretne mogućnosti za neuspjeh. Nemojte olako shvaćati rad u uslužnoj djelatnosti!

Nisam vas preplašio i ne odustajete od vaše namjere? ODLIČNO! Onda ću vam sad dati i par korisnih savjeta kako ući u poduzetničke vode i ostvariti dugoročan uspjeh u vašoj uslužnoj djelatnosti:

1. Ako je moguće neko vrijeme radite kod postojećeg poslodavca (ako ga imate) i usporedo razvijajte vaše poslovanje.

Možda poduzetnici-poslodavci neće blagonaklono gledati na ovaj savjet. Međutim, činjenica stoji – previše je riskantno ulaziti u vlastiti posao na način da jednostavno date otkaz i krenete od 0 sa vašim poslovanjem. Zapamtite, potrebno je od 1-5 godina (zavisno od djelatnosti) kako biste učvrstili poslovanje i osigurali koliku toliku… sigurnost. Dio tog vremena (barem na početku) provedite kod poslodavca. Pri tom nemojte zabušavati kod njega ili nje! U tom početnom razdoblju vam ne ginu 30-satni radni dani…

2. Poduplajte vaš početni kapital.

Što to znači? Vjerojatno ste na papiru napravili kalkulaciju koliki vam je kapital potreban za početak poslovanja i određenu sigurnost nakon toga. Poslušajte moj savjet. Poduplajte taj iznos na papiru! Ljudi se uvijek pod-računaju kad je u pitanju inicijalni kapital. Morate imati dovoljno pričuve za barem prvih godinu dana tijekom koje možda neće sve ići po planu. Ono što ne želite jeste pokazivati koliko ste očajni u namjeri da dobijete klijenta. Očaj i uspješna prodaja nisu dobar mix! Nemate toliko novaca? Onda se još malo strpite i ponovno pročitajte savjet broj 1.!

3. Napravite jasan plan prodajnih aktivnosti

Rečenicu koja slijedi morate u sebi ponoviti barem DESET PUTA! Vi se ne bavite pružanjem određene usluge – vi se bavite PRODAJOM određene usluge!! Nabaviti opremu, iznajmiti prostor, zaposliti ljude… To je lakši dio. Teži i neizmjerno važniji dio je prodati uslugu. Ako nemate plan prodaje, molim vas – zaboravite na poduzetništvo! Ne znate kako napraviti dobar plan prodaje. Pročitajte knjigu „Pucaj od posla!“ J