Uspješni ste poduzetnici, posao vam ide odlično, konkurenti ste i napredujete iz mjeseca u mjesec. No polako osjećate sve veći pritisak privatnog poduzetnišva, jer ste u svojoj tvrtki (poslovnom brodu) kapetan, kormilar i mornar. Dakle obavljate sve zadaće i razvučeni ste na stotinu strana te se često može dogoditi da su vam radni dani toliko dugi da dolazite do točke pucanja.

U tom slučaju vrijeme je da napustite jednu od funkcija i predate ju nekome drugom. Vrijeme je za zapošljavanje vašeg prvog mornara odnosno djelatnika! To je logičan potez ukoliko želite da vaš posao napreduje, jer morate dio tereta prepustiti nekome drugom.

Na ovaj potez se većina poduzetnika teško odlučuje što zbog troškova koje takav potez donosi, a što zbog birokratskih zavrzlama kroz koje se mora proći pri zapošljavanju novih djelatnika.

Osim same birokracije i selekcija kandidata je naporan proces. Desetci razgovora, čitanja životopisa sve da bi na kraju možda izabrali krivog djelatnika. Potrebno je znati da vaš zadatak kod zapošljavanja djelatnika je taj da što više smanjite rizik ulaganja što je jako teško s obzirom da ulažete u ljude, a s ljudima se nikad ne zna.

Dakle kod zapošljavanja djelatnika prije no što raspišete natječaj trebate definirati za koje radno mjesto vam treba čovjek te kakve će zadaće na tom radnom mjestu obavljati.

Napravite cjelovit opis radnog mjesta kako bi osoba koja se prijavljuje točno znala o čemu se radi.

Provjerite koje sve korake u birokraciji morate poduzeti kako bi osoba za koju se odlučite što prije mogla početi raditi.

Kada raspišete natječaj na nekom od internet portala i HZZ-u počet će pristizati životopisi. Tu će te odmah početi odabirati poželjne od nepoželjnih, no morate paziti kada čitate životopise, jer istraživanja pokazuju da 40% životopisa sadrži lažne ili preuveličane podatke. Svakako se potrudite telefonskim pute saznati neke informacije o određenom kandidatu kod njegovih bivših poslodavaca. Mogli biste saznati svakojake korisne informacije ukoliko samo pitate.

Poslije životopisa dolaze razgovori s kandidatima i taj dio može biti jako naporan. Razgovor s kandidatima je presudan korak, jer tu dolazi do kontakta licem u lice, te se tada o kandidatu puno toga može saznati samo promatrajući njegov govor tijela i način izražavanja. Ne dajte se zavarati titulama ukoliko ih kandidat posjeduje, jer titula gotovo ništa ne može reći o osobi i njenom odnosu prema poslu.

I suzdržite se od pitanja vezana uz seksualnu orijentaciju, bračni status, religijsku pripadnost i nacionalnost, jer ne tražite bračnog partnera nego radnika.

Kandidatu za kojeg se odlučite predočite detaljno razrađen ugovor u kojem je svaka stavka jasna: od visine plaće, satnica, pravilnik o tome što se smije i ne smije na poslu pa sve do trajanja otkaznog roka. S kandidatom prođite sve točke prije potpisivanja kako bi sve bilo jasno prije nego počne raditi, da ne bi bilo zabune.

Zapošljavanjem djelatnika "mornara" imati će te više vremena biti na poziciji kapetana i kormilara što će uvelike pridonijeti napretku vašeg poslovanja. Znam da je to težak i riskantan korak, ali na kraju će se isplatiti.