Vježbajte, sunca vam lijeno!

Vježbajte, sunca vam lijeno!

"Jao, nama prodaja ne ide..."

"Svi odgađaju ili izbjegavaju kupiti kod nas dodatne usluge..."

"Danas je jako teško nekome nešto prodati..."

Ovo su samo neke od izjava mnogobrojnih poduzetnika kojima često iskazuju svoju nemoć, očaj i bezvoljnost kad je u pitanju prodaja njihovih usluga i to kad iste moraju prodavati u razgovoru sa svojim klijentima.

Čovjek dobije dojam, kad ih tako sluša, kao da je prodaja stvar sreće, vremenske prognoze ili nekog čudnog X faktora kojeg neki imaju a drugi nemaju.

Hmm - aj' da vas nešto priupitam?

Koliko ste vremena i truda uložili u vlastito školovanje, razvoj stručnosti i autoriteta u onom što radite?

Pretpostavljam da odgovor glasi: jaaaaako puno!

I neka ste - bravo!

A da vas pitam onda još nešto:

A koliko ste vremena uložili u uvježbavanje vlastitog prodajnog nastupa, prodajne retorike, predstavljanja, postavljanja pitanja, izgradnje povjerenja i svih drugih alata u prodajnom razgovoru?

Pretpostavljam da odgovor glasi (ako ste iskreni prema sebi - meni ni iz džepa ni u džep): niti približno toliko kao kod školovanja i razvoja stručnosti.

A sad se ja pitam - kad vidim toliku razliku u uloženom trudu: zašto, sunca mu žarkog, toliko ljudi misli da su prodajne vještine sve samo ne konkretan zanat kojeg se može savladati, uvježbavati i usavršavati?

A prodajne vještine na kojem se temelji vaš nastup su upravo to: konkretan zanat sa konkretnim zakonitostima i principima koje - ako ih savladavamo - u većini slučajeva donose uvijek isti ili sličan rezultat... Kao i kod vodoinstalaterstva, učenja stranih jezika ili rekreativnog vježbanja.

Samo treba uložiti vrijeme i vježbati, vježbati, VJEŽBATI!