Što ako krenem u promjene pa se sve izjalovi?

Što ako krenem u promjene pa se sve izjalovi?

Početak godine je tradicionalno vrijeme donošenja velikih odluka. Javila nam se jedna poduzetnica koja je također na pragu donošenja nekih velikih poslovnih odluka. Jedino što je koči jest pitanje na koje teško pronalazi odgovor: "Čitajući Vašu knjigu prepoznajem mnoga područja u vlastitom poslovanju koja su zrela za poboljšanje. Međutim, muči me mogućnost neuspjeha ako krenem u promjene. Hoću li ostati bez klijenata, bez djelatnika i bez posla?"

Obično znam reći mojim klijentima da je uvođenje promjena u poslovanje koje ne smije stati (jer onda nema novaca u blagajni) nalikuje pokušaju zamjene gume na autu koje ne smije stati. Pimplav je to i složen posao.

Suočeni sa takvim nedoumicama i izazovima, stvari treba pojednostaviti. Obično onda predložim klijentu ili klijentici izradu projekcije koja treba odgovoriti na dva pitanja:

a) što će se dogoditi sa prometom i poslovanjem ako se promjene ne uvedu?

b) što će se dogoditi sa prometom i poslovanjem ako se promjene uvedu?

Projekcija, temeljena na čvrstoj matematici, ne laže.

Ako projekcija kaže da vaš "auto" može i dalje voziti usprkos određenim poteškoćama i da su promjene preveliki rizik, okanite se promjena i prihvatite stanje takvo kakvo jest.

Ako projekcija kaže da vam "auto" ide prema provaliji, onda nemate što izgubiti.

Stoga napravite projekciju i pogledajte prema horizontu ima li kakva "provalija" u blizini.

Bolje je propasti pokušavajući nego propasti čekajući - barem ja tako to vidim.