Selo moje malo

Selo moje malo

Javio nam se poduzetnik neki dan sa prilično ljutom porukom!


Kaže slijedeće: "Gospodine Bićaniću, vrlo često spominjete potrebu da se kao poduzetnici potrudimo razlikovati od konkurencije i ponuditi dodanu vrijednost kroz naše usluge. Sve to lijepo zvuči, ali ajde mi objasnite kako JA to mogu napraviti? Ja naime nudim svoje usluge u jednom, relativno malom selu. Tu ljudi niti imaju puno novaca niti su previše educirani o tome što im ja mogu ponuditi. Stoga obično traže povoljno i jednostavno. Lako je biti drugačiji u velikom gradu gdje je puno klijenata i gdje su ti klijenti educiraniji. Ali što ćemo mi koji živimo u provinciji!?"


Gospodine dragi,

hvala Vam na iskrenom pitanju! Da, ja zaista inzistiram na tome da se svaki poduzetnik "uslugaš" mora konkretno i kvalitativno razlikovati od konkurencije ako se želi istaknuti u očima ciljanih klijenata. Možemo se razlikovati sadržajem ponude, poslovnom strategijom ili prodajnim pristupom. Odluka leži na nama i nije laka - priznajem!


Što se tiče toga u kakvoj okolini poslujete - uz dužno poštovanje (i nadam se da se nećete ljutiti na mene!) - varate se!!


Poznajem, naime, čitav niz slučajeva uspješnih poduzetnika "uslugaša" (npr. frizera, softveraša, ugostitelja, fitness instruktora, masera...) koji živo doslovno "bogu iza nogu" koji su se vrlo uspješno diferencirali na tržištu (bez obzira koliko ono bilo lokalno i majušno) te su uspjeli nametnuti cijene koje smatraju primjerenim. I što je važnije - klijenti ih bez pogovora i plaćaju!


Eto recimo, na pola puta između Sarajeva i Tuzle ima neko mjesto (da me munja pogodi sad se ne mogu sjetiti imena) u kojem radi jedan mladi frizer koji nudi usluge u svom salonu po cijenama koje saloni u velikim gradovima u BiH mogu samo sanjati. Dolaze mu klijenti od svuda! Mladi gospodin je uložio jako puno u svoje znanje, marketing i opći nastup i to mu se isplatilo.


Takvih primjera sam vidio jako puno i oni mi daju za pravo kad kažem - "Selo moje malo" kao opravdanje za nemogućnost tržišnog diferenciranja nije legitimno! Je li teško? Jest! Je li nemoguće? Naprotiv! Granice vaše kreativnosti nisu definirane adminstrativnom veličinom vašeg sela, mjesta ili grada već granicama koje si sami postavljate...