Najveži saveznik i neprijatelj kojeg možete imati u prodajnom poslovanju

Najveži saveznik i neprijatelj kojeg možete imati u prodajnom poslovanju

Žao mi je što svi vi koji pratite ovaj blog niste imali priliku prisustvovati jednom od naših edukacijskih evenata „Prodajni pitstop!“. Naime, kolegica Deana Vrban, diplomirani psiholog, NLP praktičar i vrstan poznavatelj radne i organizacijske psihologije, je održala izvanredno predavanje (PPT možete pogledati na www.bicanic-consulting.eu/bicanictv) na temu funkcije, važnosti i utjecaja našeg nesvjesnog uma na naše odluke, ponašanje i u konačnici na naše živote.

Uistinu se može reći da se radi o najvećem savezniku kojeg možete imati. Nesvjesni um čini 90% našeg ukupnog mentalnog djelovanja, a specifičan je po tome što, kako mu i  ime kaže, nismo ga svjesni. Među ostalim, nesvjesni um je zadužen i za funkcioniranje važnih funkcija tijela kao što je disanje, probava itd… ali i istovremeno upravlja sa mnogim našim podsvjesnim misaonim procesima.

Međutim, kako kaže Deana, činjenica da nismo svjesni tih procesa ne znači da oni ne utječu na nas ili da mi ne možemo utjecati na njih.

Nisam stručnjak za ta područja pa neću niti pametovati oko toga (ako nekog interesira, mogu ga povezati sa Deanom da mu odgovori na dodatna pitanja). Međutim, mogu reći da sam u praksi vidio dovoljno dokaza o tome kako konkretno pozitivne i negativne misli utječu na naš život tj. na poslovanje.

Jednostavno i poduzetničkim rječnikom rečeno – ako poduzetnik misli da će uspjeti i čvrsto je uvjeren u svoju viziju, onda su velike šanse da će i uspjeti. Ako svoj um neprekidno hrani negativnim, kritičkim i „crnim“ mislima, onda se većina negativnih stvari kojih se čovjek boji i ostvari (poput samoispunjavajućeg proročanstva).

Primjer? Bojite se povećati cijene jer će kupci otići konkurenciji? Ukoliko povećate cijene, ali se ne riješite straha, vaše ponašanje će biti obilježeno negativnim mislima što će utjecati na vaš nesvjestan govor tijela, odabir riječi i generalni nastup. Klijenti će primijetiti da nešto nije u redu (na njihovoj nesvjesnoj razini) i sami će posumnjati u validitet vaših novih cijena… i otići će.

Još jedan primjer? Želite uvesti pozitivne promjene u organizaciju prodajnog poslovanja, uvesti prodajne ciljeve za djelatnike, opise radnih mjesta i nove procedure? Ipak, bojite se reakcije djelatnika i nedostatka vlastite upornosti u provedbi. Ukoliko ste dovoljno uporni u isticanju negativnih misli, vaš nesvjesni um će obaviti vrlo temeljiti zadatak u stvaranju čvrstog stava o tome da niste sposobni.

Moj savjet na kraju – iz perspektive prakse? Referirat ću se na onu poznatu kinesku poslovicu – uz male izmjene:                

PRIPAZITE O ČEMU I NA KOJI NAČIN RAZMIŠLJATE U VAŠEM PRODAJNOM POSLOVANJU – MOGLO BI SE I OSTVARITI!