Društvena mreža je vrsta internet servisa, koji se najčešće javlja u obliku platforme, prozora ili web stranice. To je internetski prostor, koji služi za međusobno povezivanje korisnika. Danas postoje stotine ovakvih servisa, a među najpoznatijima su: Facebook Twitter.

Svatko tko se imalo razumije u marketing zna da se danas bez oglašavanja na društvenim mrežama ne može baš puno toga postići u promociji sebe i svojih usluga. Redovito se u marketinške svrhe koriste Facebook, Twitter, Linkedin, Instagram. Navedene društvene mreže će pogotovo koristiti mali poduzetnici, jer im nude prilično jeftinu, ali najčešće i besplatnu promidžbu. Osim toga na vrlo jednostavan način mogu odrediti ciljano tržište i tako pametno usmjeriti svoju kampanju. Što je još važnije društvene mreže omogućavaju trenutno i direktno komuniciranje s klijentima.

Međutim, Youtube je društvena mreža koja se najmanje koristi u marketinške svrhe među malim poduzetnicima i obrtnicima.

Zašto se oni ne odlučuju na promidžbu putem Youtube-a?

Evo nekoliko razloga:

1. Kada razmišljaju na kojoj bi se društvenoj mreži htjeli oglašavati Youtube im ne pada na pamet, jer oni ga ni ne vide kao društvenu mrežu nego kao web stranicu na kojoj mogu gledati video sadržaji.

2. Ako i shvate Youtube kao društvenu mrežu, te kao nešto što je korisno u marketingu nemaju čistu sliku o tome kako bi takva marketinška kampanja trebala izgledati.

3. Čak i ako imaju čistu sliku o tome kako bi marketinška kampanja trebala izgledati čini im se prekomplicirano snimati video sadržaje zbog neiskustva na tom polju i nedovoljno entuzijazama

Dakle, Youtube je društvena mreža, a ne samo web stranica na kojoj ste pasivni sudionik konzument video sadržaja.

Navesti ću vam nekoliko pametnih načina na koje možete djelovati ukoliko imate profil/kanal na njemu:

1. Objavljivati videa

- zbog ove funkcije se i radi profil na Youtube-u, ali treba imati na umu da ukoliko želite da vaš kanal prati što više korisnika i time postane popularniji morate često i dosljedno objavljivati videa. Stalnim stvaranjem zanimljivih sadržaja dajete razlog korisnicima da prate vas i vaš rad.

2.Komentiranje videa

- odlična opcija koju vam nudi Youtube jeste komentiranje videa drugih korisnika. Orijentirajte se na vašu branšu i ciljano tržište. Davanjem konstruktivnih komentara pokazujete da posjedujete znanje vezano uz tematiku te da imate što za reći. Konstruktivno komentiranje tuđih sadržaja jedan od načina kojim se možete profilirati u stručnjaka.

3.Lajkajte videa

- jedan od postupaka kojime možete pokazati da vam se nečiji rad sviđa, te da ga podupirete.

4. Dodavanje videa na svoju playlistu.

- vaše playliste ne moraju sadržavati samo videa koje vi napravite nego na njih možete stavljati i videa drugih korisnika tako da oni znaju da ih podupirete, a s druge strane korisnicima koji prate vaš profil nudite više različitih korisnih informacija

5. Komentirajte tuđe kanale

- pozitivnim komentiranjem kanala stalnih i potencijalnih klijenata, te drugih stručnjaka u vašoj branši stvorite sliku o sebi kao prijateljski nastrojenoj osobi koja je spremna na suradnju.

6. Subscribanje - prijavljivanje na tuđi kanal

- ovo je najveći oblik potpore koji možete dati nekome na Youtubeu

7. Pošaljite bilten

- pošaljite bilten svim osobama prijavljenim na vaš kanal i time ih obavijestite o vašem sadašnjem i budućem radu

Youtube je možda čak i najjača društvena mreža upravo zbog mogućnosti objavljivanja videa, formata sadržaja kojeg svi vole. Prema tome ne vidim razlog zbog kojeg se i vi ne biste uključili na nju ukoliko imate što za reći i pokazati, te se želite povezati sa korisnicima.