Mala škola email marketinga 2. dio - Prvi korak u email marketingu

Mala škola email marketinga 2. dio - Prvi korak u email marketingu

Kako bismo mogli započeti s email marketingom prvo moramo analizirati tržište i definirati našeg idealnog klijenta, našu idealnu publiku. Uspjeh bilo koje marketinške kampanje najviše ovise o razumijevanju klijenata kojima se želimo obraćati. U email marketingu to posebno dolazi do izražaja, jer ovim marketinškim alatom želimo izgraditi što osobniji kontakt.

Dakle, kako bi naš marketing bio učinkovit moramo ga prilagoditi našim ciljanim

potencijalnim klijentima.

Razumijevanjem naših potencijalnih klijenata reći će nam puno o tome:

- što to motivira naše potencijalne klijente da se prijave za primanje naših emailova i newslettra

- na koji način moramo komunicirati s našim potencijalnim klijentima

- koje usluge u proizvode im trebamo nuditi i prezentirati

- na koji način moramo prezentirati naše usluge i proizvode

Analiza tržišta i kreiranje idealnog klijenta

Analiza tržišta dati će nam uvid u karakteristike, interese, ciljeve i probleme jednog tipičnog klijenta koji nas zanima. Analizom želimo prikupiti što više informacija o svim ovim aspektima kako bismo mogli stvoriti sliku našeg idealnog klijenta.

Kao vlasnici tvrtki i obrta sigurno imate već pregršt informacija o svojim klijentima, ali i kroz rad s njima ste već stekli dovoljno iskustva pa znate kako vaš idealni klijent razmišlja.

Isto tako možda posjedujete određene statistike i podatke o tržištu na kojem nastupate, ukoliko nemate takve podatke trebali biste početi samostalno s takvim mjerenjima.

U email marketingu definiranje idealnog klijenta je od velike važnosti. Kroz emailove klijentima se nastojite obraćati na osoban način s ciljem stvaranja kvalitetnog odnosa u kojem nastojite klijentima pružiti pomoć kroz korisne savjete.

No, ukoliko ne znate koji su vam idealni klijenti nećete znati kakvu pomoć trebaju, a time nećete znati niti koje im savjete trebate dati. Nećete znati s koje pozicije trebate govoriti, hoćete li se koristiti izrazito tehničkim rječnikom ili ćete možda o kompleksnim temama i problemima govoriti na "zdravo seljački način".

Stvaranje određene osobnosti je vrlo važno u email marketingu kako bi se klijenti lakše mogli povezati s vama. Za ovaj vrlo važan korak u stvaranju slike idealnog klijenta potrebno je uložiti određeno vrijeme kako bi mogli razumjeti ciljeve, probleme i izazove s kojima se naš klijent suočava.

Razumijevanjem tih stvari razumjet ćete i što vaš klijent treba znati te što će ga to potaknuti da se prvo prijavi za primanje vaših mailova i newslettera. Te što će ih motivirati kako bi vaše mailove otvorili, pročitali i na kraju poduzeli određene korake u poslovanju s vama.