Prošli tjedan nam se obratila mlada poduzetnica koja se često susreće sa klijentima koji, iako nisu niti čuli kakav je sadržaj usluge koja se nudi (uređenje interijera), odmah pitaju za cijenu. Što učiniti?

Vremena su takva da svatko gleda i prebacuje svaku kunu iz ruke u ruku pet puta prije nego što kupi nešto. To je razumljivo. Ipak, po mom mišljenju, nema smisla pričati o cijeni ukoliko se klijent nije podrobno upoznao sa sadržajem vaše ponude i usluge.

Na vašem mjestu ja bih rekao klijentu nešto tipa:

"Što se tiče cijene, možete očekivati najbolju moguću cijenu koju vam mogu dati. Što kažete da se prije razgovora o cijeni upoznate sa uslugom. Možemo li uopće učiniti za vas ono što vam treba? Koje su uopće vaše želje i potrebe? Ukoliko nismo u mogućnosti ispuniti iste, onda nema niti smisla pričati o cijeni. Ako jesmo, kao što rekoh, ponudit ću vam najbolju moguću cijenu...".

Ukoliko klijent pristane - imate priliku obaviti kvalitetan prodajni razgovor.

Ukoliko klijent ne pristane, onda ćete i teško voditi razgovor sa osobom koja bez poznavanja osnovnih informacija o ponudi kreće u pregovore o cijeni. Tada se radi isključivo o pregovaračkoj poziciji pritiska na vas kao ponuđača. U tom slučaju, nadam se da imate i drugih zainteresiranih za vašu uslugu. Jer prodavati usluge vašeg tipa isključivo na temelju niže cijene je siguran put ka propasti.