Kako prodavati usluge putem interneta?

Kako prodavati usluge putem interneta?

Kao što sam naziv kaže u ovom članku govorit ćemo o prodaji usluga i samo usluga, a ne proizvoda. Možda će te se pitati gdje je razlika i zar procesi i tehnike u prodaji nisu isti i kod prodaje usluga i kod prodaje proizvoda?

U suštini jesu, ali postoje određene razlike u prezentaciji istih zbog same razlike onoga što se prodaje. Za razliku od proizvoda koji je opipljiv, materijalan usluga je neopipljiva, nematerijalna i stoga je potrebno drugačije pristupiti prodaji iste.

Dakle pitanje se postavlja kako na internetu putem weba i društvenih mreža prezentirati usluge s obzirom na to da su neopipljive?

Kako bi vam olakšali posao dati ćemo vam nekoliko savjeta:

Prodajte sebe

Nije lijepo za čuti, ali u suštini kod prodaje usluga morate prodavati sebe i svoju stručnost. Vi ste zapravo proizvod! Kada čovjek kupuje vašu uslugu kupuje vas i vaše vrijeme.

Prodajte usluge uzimajući u obzir raspoloživo vrijeme

Za razliku od proizvoda koji se mogu skladištiti te se mogu koristiti po volji kada su jednom u posjedu, usluga je ograničena zakupljenim vremenom. Dakle pri prodaji usluga morate znati u kojem vremenskom roku možete prodati uslugu te koliko vam treba da pružite istu. U jednom danu možete prodati samo onoliko usluga koliko vremena imate.

Izađite ususret klijentima i budite fleksibilni

Osim što klijenti kupovinom vaše usluge očekuju određene rezultate oni očekuju da ste sposobni se prilagoditi njihovim određenim zahtjevima. Navesti ću banalan primjer prilagodbe: ako ste fitness trener pa se bavite osobnim treninzima tada imate i sistem prema kojem sastavljate treninge. Tada pri izradi treninga iako srž treninga je ista ipak se morate prilagoditi željama i sposobnostima klijenta kako bi pružili najbolju moguću uslugu.

Izgradite dobru reputaciju

Vaša usluga će biti na dobrom glasu ako ste i vi na dobrom glasu. Morate stvoriti dobru i profesionalnu sliku o sebi. Pokažite da se radi o osobi koja je stručna, dobro poznaje svoj posao te da je prije svega profesionalna u pružanju usluge.

Drugi način da pojačate reputaciju o sebi kao profesionalcu jeste objavljivanje svjedočanstava ljudi koji su koristili vaše usluge te su zadovoljni i žele vas preporučiti.

No ukoliko se radi o uslugama povjerljive prirode poput usluga vezanim uz medicinsku branšu tada možete opisivati situacije i probleme na koje ste nailazili te kakvo ste rješenje pronašli.

Budite lako dostupni

Olakšajte potencijalnim klijentima u pronalasku vas time što ćete im na stranicama i profilima ponuditi više načina na koji vas mogu kontaktirati od e-maila pa do broja telefona.

Optimizirajte svoj web

Već kada govorimo o internetu i prodaji ovaj dio ne smijemo propustiti. Pozabavite se optimizacijom web stranice (SEO), jer što je vaša stranica kvalitetnije optimizirana to će biti vidljivija na tražilicama. Vidljivost na tražilicama je vrlo važna, jer svi znamo da svaka potraga na internetu započinje njome.

Pobrinite se za vjerne klijente

Brinite se za svoje vjerne klijente, s vremena na vrijeme ih podsjetite da postojite te ih pitajte dali im možete još kako pomoći. Ukoliko su postojeći klijenti zadovoljni uslugom nemojte ih se bojati pitati da vas preporuče prijateljima kojima bi vaša usluga mogla biti od koristi.