Kako odrediti iznos za ulaganje u uslužno poslovanje?

Kako odrediti iznos za ulaganje u uslužno poslovanje?

Često pitanje mikropoduzetnika "uslugaša" vezano je za temu ulaganja u poslovanje (bilo to ulaganje u opremu, marketing, edukaciju....).

Pitanje je i logično jer mikropoduzetnik mora "žonglirati" svaku kunu iz ruke u ruku bezbroj puta prije nego što se odluči uložiti istu u nešto. Novaca za bacanje sigurno nema.

Moj savjet - prije nego što potražite odgovor na ovo pitanje, odgovorite na slijedeće: Koliko mi trenutno novaca "curi" kroz prste i gdje?

Prije svakog ulaganja potrebno je napraviti detaljnu analizu (prodajnog) poslovanja i utvrditi točku gdje smo "najslabiji".

Primjer:

Niste zadovoljni stanjem u blagajni i smatrate da se u prodaji može bolje. Prvo što ćete napraviti jeste pogledati gdje je problem. Je li problem u privlačenju klijenata. Nastaje li problem dok je klijent sa nama (ili konzumira uslugu). Ili problem nastaje nakon što klijent napusti naš prostor (ili prestane konzumirati uslugu).

Zavisno od rezultata analize morat ćete se pozabaviti ili sa marketinškim aktivnostima, ili sa prodajnim vještinama (vas i/ili vaših djelatnika) ili pak poraditi na komunikaciji sa klijentima nakon njihovog odlaska (kod usluga koje su repetitivne - često se konzumiraju).

Moje iskustvo? Prodajni rezultati se najbrže mogu povećati kroz rad na prodajnim vještinama i procedurama koje koristite dok komunicirate sa klijentima i dok su oni sa vama. Dodatna prodaja (tzv "up-sell" i "cross-sell") su najlakši načini za povećanje prodaje.