Ako postoji nešto zbog čega će svakom poduzetniku “poteći” slina, to je onda mogućnost da od vlastite usluge stvori brend.

Ne postoji ništa tako prodajno snažno kao što je jak i prepoznatljiv brend koji vaše klijente automatski i snažno privlači ka vama i vašoj ponudi. Brend može biti vaša usluga. Brend možete biti vi. Brend može postati bilo koji dio vašeg poslovanja. I to je zaista nešto čemu trebamo stremiti.

Jak brend je poput onog prekidača koji se nalazi pored mjenjača u super brzim autima iz američkih filmova. Stisnete ga i vaš “prodajni auto” jednostavno poleti a vi ostavljate vašu konkurenciju daleko iza sebe…

Taj prekidač međutim može imati i negativne posljedice za vaše poslovanje i prodaju. Zašto, pitate se?

Tijekom mog konzultantskog i trenerskog rada zadnjih deset godina upoznao sam više prodavača i tvrtki koji su imali sreću raditi sa i prodavati robu i usluge koji imaju ranije navedeni “prekidač” u sebi. Ti prodavači i te tvrtke su se u potpunosti oslonile na taj “prekidač”, na strahovitu snagu brenda u postizanju značajnih prodajnih rezultata. 

Kada se jednom naučite na taj “prekidač”, onda se može dogoditi da se prodavač u vama “ulijeni”. Jak brend će oprostiti nedostatne prodajne vještine, manjak prodajne i poslovne strategije. Međutim, tržište, kupac i život općenito neće!

Osloniti se isključivo na snagu brenda usluge (ili proizvoda) koju prodajete i zanemariti sve ostalo što doprinosi uspješnoj prodaji prilično je riskantna igra.

Time odlučujete sva vaša “prodajna jaja” držati u jednoj košari - a to je uvijek riskantno.

Moj savjet? Ponašajte se prema onom što prodajete kao da je upravo izašlo "ispod čekića" - kvalitetno, dobro, provjereno, ali potpuno nepoznato. Neprekidno usavršavajte prodajne strategije i prodajne vještine kao da prodajete uslgu koja nema ili nikad neće imati snagu brenda. Jednom kad stvorite jak brend i kad taj jak brend spojite sa učinkovitim prodajnim nastupom - rezultat će biti slijedeći: u vašem "prodajnom super-autu" ćete imati dva "super-prekidača"!