Učinite mi uslugu. Zatvorite na trenutak oči i zamislite slijedeći prizor: ležite na prekrasnoj biserno bijeloj pješčanoj plaži ispod palmi kroz čije lišće se lagano provlači vjetrić. Tom zvuku se pridružuju nježni valovi smaragdnog mora iz kojeg ste upravo izašli. Sunce vas toplo miluje dok vi razmišljate kako je Tajland prekrasan i kako je bila prekrasna ideja uvesti sustavnu dodatnu prodaju u vaše poslovanje…

Da, dragi čitatelju/čitateljice, odgovorno tvrdim: uvedite i vi sustavnu dodatnu prodaju u vaše poslovanje i garantirano ćete zaraditi dovoljno „extra“ novaca u roku od godine dana a sa kojim ćete si i vi moći priuštiti put na ono prekrasno mjesto koje sam ranije opisao (ili neko ili nešto drugo po želji!).

Razjasnimo kako ne bi bilo zabune: dodatna prodaja je prodaja koja se događa nakon što se klijent/kupac odlučio za kupovinu primarne usluge, a nakon toga kupuje još nešto iz vaše ponude.

Zašto sam tako siguran u svoje tvrdnje (za mene činjenice)?

Dva su razloga.

Prvi. Postoji još uvijek ogroman broj poduzetnika  u uslužnim djelatnostima u Hrvatskoj kojima se dodatna prodaja događa „slučajno“. Klijent/kupac je taj koji pita za još nešto i pokreće inicijativu. A prodavač usluge ostane svaki put zateknut pitanjem – kao da se dogodilo čudo!

Drugi razlog. Dodatna prodaja je najlakši vid prodaje – nema lakšeg!! Kada se klijent/kupac odlučio za vašu primarnu uslugu te je odlučio uložiti novac u nju, on/ona se već nalazi u „kupovnom modusu“ razmišljanja i puno će lakše donijeti još jednu odluku o kupovini nego prvi put. Vaš je zadatak samo „pogurati“ još jednom klijenta/kupca prema tom procesu i naravno, učiniti to na pravi način, nenametljivo, interesantno i učinkovito.

Možda upravo tu leži problem. Ne znate kako pitati i navesti klijenta/kupca na dodatnu prodaju? Pa, iskreno rečeno, ako niste „jaki“ u primarnoj prodaji, onda vjerojatno „šepate“ i u dodatnoj prodaji.

Hvala bogu, zato i postoji prodajni sistem „Pucaj od posla!“ – da vam pomogne!

Sve što od vas trenutno tražim jeste slijedeće: donesite u ovom trenutku (potaknuti ovim tekstom i žarkom željom za putovanjem na Tajland!) čvrstu odluku o tome da ćete uvesti sustavnu dodatnu prodaju u vaše poslovanje i da vas ništa neće spriječiti u tome i da ćete ostati tvrdoglavo uporni u provođenju te odluke. To je naime prvi i najvažniji preduvjet dodatne prodaje: sustavno provođenje i pokušaj dodatne prodaje sa svakim klijentom/kupcem.

Ova zadnja rečenica vam zvuči pomalo napadno i agresivno? Odlično, o tome ćemo više raspraviti u slijedećem nastavku ovog teksta – već sutra kada ćete konkretno naučiti kako uspješno dodatno prodavati. "Čitamo" se sutra ujutro!