Blagajna vam je prazna – evo kako ćete na brzinu privući nove klijente!

Blagajna vam je prazna – evo kako ćete na brzinu privući nove klijente!

Kažu da čovjek ne zna što znači biti poduzetnik dok nije bio suočen s prizorom prazne blagajne (ili praznog poslovnog računa)… U tome zasigurno ima istine. Prazna blagajna, a novih klijenata nigdje na vidiku.

Imam za vas dvije preporuke i pet savjeta ako se i vi nađete u ovoj neugodnoj situaciji (a svi smo vjerojatno već bili u toj situaciji).


Preporuka br.1 – nemojte si dopustiti ulazak u ovakvu situaciju! Pomno planirajte vaše financije i dotok novca. Ako se baviti pružanjem usluga koje karakterizira sezonalnost ili oscilacije u broju klijenata, morate predvidjeti takve okolnosti i djelovati preventivno.


Preporuka br. 2 – nemojte paničariti! Ako se prepustite nervozi i panici, tada će većina vaše radne energije biti potrošena na zamišljanje najrazličitijih stravičnih scenarija. „Zablokirat“ ćete! Umjesto toga, fokusirajte se na proaktivno djelovanje. Vi ste gospodar vaše sudbine i vašeg poslovanja, a ne trenutna „suša“ klijenata.


Evo sad i pet savjeta:


1. Prestanite čekati da vam se klijenti sami jave! Došla su vremena u kojima morate preuzeti inicijativu i djelovati proaktivno. Ako neće Muhamed brdu, onda će vaša usluga klijentu.


2. Organizirajte event! Obavijestite sve stare klijente o malom eventu kojeg ćete organizirati za njih. Sve ih nazovite i zainteresirajte ih za event na kojem će moći nešto naučiti, nešto dobiti (besplatni dio usluge ili sl.) i prije svega dobro se provesti. Preduvjet – neka povedu osobu sa sobom koja nije dosad bila kod vas.


3. Uvedite akcije! Nisam ljubitelj popusta na cijenu jer time smanjujete vrijednost vaše usluge. Bolje je uvesti akcije tipa „2 plaćaš +1 besplatno“ ili slično. Klijent time dobiva nešto više, a ne nešto za manje novaca. Vrijednost usluge ostaje na istoj razini, a vi dobivate novog klijenta. Razglasite akciju putem društvenih mreža i među postojećim klijentima. Uključite i njih u akciju.


4. Pitajte postojeće klijente za preporuku. Ako se ne varam, vama se novi klijenti putem preporuke starih događaju „slučajno“. Preporuke moraju postati „namjerne“. A to ćete učiniti tako što ćete nazvati sve vaše klijente i pitati ih za preporuku i kontakt novog klijenta. Kad dobijete novi kontakt, nazovite tu osobu, predstavite se i najavite ranije spomenutu akciju. Ako imate djelatnike, uvedite sustav nagrađivanja za njih ako dovedu svoje prijatelje, obitelj ili poznanike kao nove klijente.


5. Ukradite klijente! Ovo je kontroverzna tehnika i možda ću naljutiti nekoga od vas, ali kad vam „gori pod nogama“, onda nemate puno izbora. Analizirajte konkurenciju i njihove slabe točke, a zatim se obratite njihovim klijentima i pokušajte ih privući. Kako? Metode su različite. Poznajem jednog proizvođača namještaja po mjeri koji prilazi kupcima u velikim trgovačkim centrima za prodaju namještaja i „diplomatski“ se predstavlja kupcima koji gledaju ugradbene ormare i kuhinje. Za ovo morate imati želudac, ali ovako isti barem neće biti prazan…